De Stichting Expertisecentrum Kind in de Pleegzorg heeft zich als voornaamste taak gesteld de expertise over pedagogische en juridische aspecten van de pleegzorg te bevorderen, door middel van onderzoek, advisering, publicaties en voordrachten.
Voor veel pleegkinderen is het niet duidelijk hoe lang ze bij hun pleegouders zullen blijven wonen, of en zo ja wanneer, zij teruggeplaatst zullen kunnen worden bij (één van) hun ouders, of misschien overgeplaatst kunnen worden naar een ander pleeggezin of naar een internaat.
Het leven in ‘eindeloze tijdelijkheid’ maakt het leven van een pleegkind zeer moeilijk. Zij weten niet wie voor hen zal zorgen in de nabije en in de verre toekomst, zij weten niet of van hen gehouden wordt en niet op wie zij kunnen vertrouwen. Zij voelen dat zij voor niemand ‘de moeite waard’ zijn.
Ook voor ouders maakt de onzekerheid over de toekomst met hun kind hun leven extra moeilijk. Deze onzekerheid roept verdriet en frustraties op en soms ook boosheid. Hierdoor wordt het contact met hun kind belemmerd. Voor het kind, de ouders en de pleegouders is het van groot belang dat het opvoedingsperspectief van het kind – ‘bij welke persoon groei ik op’ – zo kort mogelijk na de uithuisplaatsing wordt vastgesteld. Duidelijkheid kan hierover verkregen worden middels een terugplaatsingstraject volgens de methode van het Pedagogisch Beslis-Model, PBM. (Weterings, 2001-heden)